Siirry sisältöön

Tarkistathan, että lähetät hakemuksen oikealta ajalta ja liität mukaan tarvittavat liitteet. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä nopeammin kassa saa hakemuksesi käsiteltyä.

Ohjeet hakemiseen

Jäätkö työttömäksi kesällä?

HUOM! Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä vähemmän lisäselvityksiä tarvitsee pyytää ja sitä nopeammin kassa saa hakemuksesi käsiteltyä. Tämä korostuu erityisesti kesäaikaan, kun hakemusten määrä lomautusten ja työnteon keskeytysten myötä kasvaa.

Kun jäät työttömäksi, sinut lomautetaan tai työsopimuksessa on sovittu loma-aikojen keskeytyksestä toimi seuraavasti:

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.
  2. Kerää liitteet: työsopimus työstäsi ja palkkalaskelmat noin kuudelta kuukaudelta eli 26 työssäoloehdon täyttävältä viikolta. Jos olet tehnyt töitä tuntipalkalla, pyydä palkanlaskijalta viikkotuntiselvitys, johon merkataan kalenteriviikkokohtaisesti tehdyt työtunnit. (Viikkotuntiselvityspohjan löydät lomakkeet kohdasta). Voit myös pyytää palkanlaskijalta palkkatodistuken viimeiseltä 26 työssäoloehdon täyttävältä viikolta ennen työn loppumista. Lomaraha ja -korvaus sekä mahdolliset palkattomat ajat tulee merkitä todistukseen erikseen. Jos olet lomautettu, lähetä kassalle lomautusilmoitus ja mahdolliset palkkalaskelmat lomautuksen ajalta.

    Käytämme tulorekisterin tietoja, jos se on mahdollista, kuitenkaan aina tulorekisteristä ei löydy tarvittavia tietoja.

  3. Lähetä ensimmäinen hakemus aikaisintaan täydeltä kahdelta kalenteriviikolta, jos olet kokonaan työtön eikä sinulle makseta hakujaksolla osa-aikatyön tai keikkatyön palkkoja. Viimeisen haettavan päivän tulee olla sunnuntai tai kuun viimeinen päivä. 
  4. Jos sinulle maksetaan hakujaksolla osa-aikatyön tai keikkatyön palkkoja, lähetä hakemus täydeltä kalenterikuukaudelta.
  5. Nettikassasta näet, kun hakemus on saapunut kassalle. Näet myös, kun hakemus on otettu käsittelyyn. Hakemuksia EI voi kiirehtiä. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kun hakemus on otettu käsittelyyn, käsittelijä pyytää mahdolliset puuttuvat liitteet. Kotisivuiltamme näet käsittelytilanteen.
  6. Kun ensimmäinen hakemus on käsitelty, hae päivärahaa joko neljän täyden kalenteriviikon hakujaksossa (ma-su) tai kalenterikuukauden hakujaksossa.

Tarkistathan myös, tarvitseeko hakemukseen lähettää muita mahdollisia liitteitä.

Esimerkkejä hakemisesta:

Lähetä kassalle hakemus takautuvasti liitteineen ajalta 5.6.2022-19.6.2022. Kokoaikatyön ajalta maksettu lomaraha ja -korvaus tai palkkatulo ei vaikuta päivärahan määrään. Kun ensimmäinen hakemus on käsitelty, lähetä seuraava hakemus täydeltä neljältä kalenteriviikolta 20.6.2022 alkaen.

Lähetä kassalle hakemus takautuvasti liitteineen ajalta 1.6.2022-30.6.2022. Liitä hakemukseen myös kesäkuun aikana maksetun palkan palkkalaskelma. Osa-aikatyön palkat ja lomakorvaus ja -lomaraha vaikuttavat sovitteluun palkanmaksupäivän mukaan. Kun ensimmäinen hakemus on käsitelty, lähetä seuraava hakemus takautuvasti ajalta 1.7.2022-31.7.2022.

Lähetä kassalle hakemus takautuvasti ajalta 5.6.2022-19.6.2022. Lähetä kassalle palkkatodistus tai palkkalaskelmat ja työsopimus ajalta 7.3.2022-4.6.2022, aikaisemmat tiedot meillä jo on ennen aikaa 6.3.2022. Kokoaikatyön ajalta maksettu lomaraha ja -korvaus tai palkkatulo ei vaikuta maksettavan päivärahan määrään. Kun ensimmäinen hakemus on käsitelty, lähetä seuraava hakemus täydeltä neljältä kalenteriviikolta 20.6.2022 alkaen.

Lähetä kassalle hakemus ajalta 5.6.2022-19.6.2022, merkitse hakemukseen, että olet lomautettu. Liitä mukaan työsopimus, jossa on sovittu työn keskeytymisestä. Jos kyseessä on lomautus, lähetä kassalle lomautusilmoitus. Lisäksi lähetä kassalle tarvittaessa palkkatiedot yllä olevan ohjeen mukaan. Hae päivärahaa ensimmäisen hakemuksen käsittelyn jälkeen täydeltä neljältä kalenteriviikolta.

Jatka päivärahan hakemista normaalisti.