Siirry sisältöön

KASSAN SÄÄNNÖT

I LUKU, KASSAN TOIMIALA

1 § KASSAN NIMI, KOTIPAIKKA, TOIMINTA-ALUE JA TARKOITUS

Kassan nimi on Super työttömyyskassa. Jäljempänä näissä säännöissä sitä kutsutaan kassaksi. Kassan kotipaikka on Helsinki.

Kassan toiminta-alueena on koko maa. Kassa on keskinäisen vastuun perusteella toimiva yhteisö, jonka tehtävät on määritelty työttömyyskassalaissa ja sitä täydentävissä säädöksissä. Työttömyyskassa voi tukea jäsenistönsä työllisyyttä tarjoamalla työttömyyskassalain 1 §:n 2 momentin mukaisia palveluita.

Kassan pöytäkirjakieli on suomi.

II LUKU, JÄSENYYS

2 § JÄSENYYDEN EHDOT

Kassan jäseneksi pääsee jokainen työttömyysturvalain soveltamisalaan kuuluva

  • sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, varhaiskasvatuksessa ja sivistystoimessa työskentelevä tai edellä mainituille aloille kouluttautunut
  • edellä mainituilla aloilla opiskeleva
  • kirkon, muun uskonnollisen organisaation tai alan palveluja tuottavien yhteisöjen palveluksessa oleva tai edellä mainituille aloille kouluttautunut
  • edellä mainituilla aloilla opiskeleva

palkkatyöntekijä, joka ei ole täyttänyt 68 vuotta.

Palkkatyöntekijänä pidetään sellaista palkansaajaa, jonka toimeentulon on katsottava perustuvan toiselle tehtävästä työstä saatavaan palkkatuloon. Kassan jäsen ei saa samanaikaisesti olla jäsenenä toisessa työttömyyskassassa. Kirjallinen hakemus kassan jäseneksi pääsemiseksi on toimitettava kassalle. Jäsenyyden hyväksyy kassanjohtaja tai jäsenasioita hoitava toimihenkilö. Jäseneksi ottamisesta säädetään sääntöjen 15 ja 16 §:ssä.

Työtön henkilö voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi siten, kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 883/2004 sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta (perusasetus) ja pohjoismaisessa sosiaaliturvasopimuksessa säädetään.

Työtön henkilö voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi kuukauden kuluessa siitä, kun kassa, jonka jäsen hän on, purkautuu taikka asetetaan selvitystilaan tai konkurssiin.

Kassan jäsenyys alkaa siitä päivästä, josta alkaen henkilö on maksanut jäsenmaksunsa. Aikaisintaan kuitenkin siitä päivästä, jona hän on kirjallisesti hakenut kassan jäsenyyttä.

3 § KASSASTA EROAMINEN

Jos jäsen haluaa erota kassasta, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti kassalle.

Työttömyyskassan jäsenyys päättyy kuitenkin viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin jäsen täyttää 68 vuotta.

 4 § HUOMAUTUS, VAROITUS JA KASSASTA EROTTAMINEN

Työttömyyskassan hallitus voi jäsentä kuultuaan antaa huomautuksen, varoituksen tai erottaa jäsenyydestään sen,

joka jäseneksi liittyessään on antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja;

joka on vilpillisesti ilmoittanut väärin tai salannut jonkin kassan maksaman etuuden saantiin tai niiden suuruuteen vaikuttavan seikan tai

joka kieltäytyy noudattamasta kassan sääntöjä.

Jos jäsen ei ole maksanut jäsenmaksuja kuuden (6) kuukauden kuluessa sen ajanjakson alusta lukien, johon jäsenmaksu kohdistuu, hänet voidaan erottaa kassan jäsenyydestä siitä päivästä, josta lukien jäsenmaksut ovat maksamatta. 

Kassa voi erottaa jäsenyydestään sen, joka on pysyvästi siirtynyt pois ammatista tai työalalta, joka kuuluu kassan toiminnan piiriin.

Kassa voi erottaa jäsenyydestään sen, joka on yli 18 kk:n ajan harjoittanut työttömyysturvalain 1 a §:n tarkoittamaa yritystoimintaa.

Tässä pykälässä mainituissa tilanteissa päätöksen voi tehdä hallituksen sijaan kassanjohtaja tai jäsenasioita hoitava toimihenkilö.

5 § UUDELLEEN JÄSENEKSI LIITTYMINEN

Jos jäsen kassasta erottuaan kuukauden kuluessa liittyy toiseen kassaan, jäsenen hyväksi lasketaan hänen jäsenyys- ja työssäoloaikansa edellisessä kassassa työttömyyskassalaissa ja työttömyysturvalaissa säädetyllä tavalla.

Jos kassasta erotettu jäsen hyväksytään uudelleen jäseneksi, hänen hyväkseen ei lueta hänen aikaisempaa työssäoloaikaansa eikä jäsenenä oloaikaansa eikä aikaisemmin suorittamiaan jäsenmaksuja.

6 § JÄSENMAKSUT

Jäsenmaksu on Finanssivalvonnan vuosittain vahvistama euromäärä kuukaudessa. Finanssivalvonta vahvistaa jäsenmaksun työttömyyskassan tekemän esityksen pohjalta.

Jäsenmaksu on maksettava hallituksen määräämällä tavalla viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluttua sen ajanjakson alusta, johon jäsenmaksu kohdistuu.

Eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta saada takaisin kassalle suorittamiaan jäsenmaksuja, jotka kohdistuvat eroamis- tai erottamisajankohtaa edeltävään aikaan.

Eronneelle tai erotetulle jäsenelle palautetaan jäsenen kirjallisesta pyynnöstä jäsenyyden päättymisen jälkeiseltä ajalta maksettu jäsenmaksu täysiltä kalenterikuukausilta. Kesken kalenterikuukauden jäseneksi liittyvältä peritään täysi jäsenmaksu liittymiskuukauden alusta lukien. Pyyntö jäsenmaksun palauttamisesta on tehtävä kassalle kolmen kuukauden kuluessa eroamisesta tai lainvoimaisesta erottamispäätöksestä. Jäsenmaksua ei palauteta, jos palautettava määrä on vähemmän kuin 10 euroa.

7 § JÄSENMAKSUVAPAUTUS

Kassan jäsenmaksusta ei voi saada vapautusta.

III LUKU, KASSAN MAKSAMAT ETUUDET 

8 § ETUUDET

Kassa myöntää työttömyysturvalaissa säädettyä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja muita kassan toimialaan kuuluvia etuuksia kulloinkin voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

IV LUKU, KASSAN HALLINTO

9 § HALLINTOELIMET

Kassan hallintoelimet ovat kassan kokous ja hallitus. Hallitus voi nimetä toimikaudekseen työvaliokunnan, johon voi kuulua hallituksesta nimettyjen jäsenten lisäksi kassanjohtaja ja muita kassan toimihenkilöitä. Työvaliokunta toimii hallituksen alaisuudessa valmistelevana elimenä. Työvaliokunnan tehtävä on tarkemmin määritelty kassan hallinnon työjärjestyksessä.

10 § KASSAN KOKOUS

Kassan ylintä päätäntävaltaa käyttää kassan jäsenten kokous. Kokouksen ajan ja paikan määrää kassan hallitus.

Kullakin kokousedustajalla on yksi ääni. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla, muissa asioissa tulee päätökseksi mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

 11 § KASSAN VARSINAINEN KOKOUS

Työttömyyskassan varsinainen kokous pidetään joka vuosi kesäkuun loppuun mennessä.

Varsinaisessa kokouksessa on:

  1. esitettävä edelliseltä toimikaudelta hallituksen toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus;
  2. vahvistettava edellisen vuoden tilinpäätös;
  3. päätettävä niistä toimenpiteistä, joihin hallinto ja tilinpito antavat aihetta;
  4. päätettävä tilikauden tuloksen käsittelystä;
  5. päätettävä vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille;
  6. määrättävä hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten ja tilintarkastajien palkkiot;
  7. päätettävä hallituksen jäsenten lukumäärästä ja toimitettava joka neljäs vuosi hallituksen jäsenten ja henkilökohtaisten varajäsenten vaali;
  8. valittava hallituksen puheenjohtaja sekä hallituksen jäsenet ja varajäsenet nelivuotiskaudeksi;
  9. toimitettava tilintarkastajien vaali. Tilintarkastajien on oltava tilintarkastuslain 2 §:n 2 kohdassa tarkoitettu KHT-tilintarkastaja tai KHT-yhteisö taikka mainitun lain 2 §:n 3 kohdassa tarkoitettu HTM-tilintarkastaja tai HTM-yhteisö. Jos tilintarkastajaksi on valittu edellä mainittu yhteisö, ei tilintarkastajien varamiehiä tarvitse valita. Tilintarkastajien toimikausi jatkuu, kunnes uusi vaali on toimitettu.
  10. määrättävä jäsenmaksun perusteet;
  11. päätettävä sijoitustoiminnan periaatteet;
  12. käsiteltävä muut kokouskutsussa käsiteltäväksi ilmoitetut asiat.

Muita kuin edellä mainittuja asioita ei saa ottaa kokouksessa lopullisesti päätettäväksi.

12 § KASSAN YLIMÄÄRÄINEN KOKOUS

 Työttömyyskassan ylimääräinen kokous on pidettävä:

  1. kun kassan hallitus katsoo sen tarpeelliseksi;
  2. kun Finanssivalvonta tai tilintarkastajat, jos heidän suorittamansa tilintarkastus antaa siihen aihetta, sitä vaativat tai
  3. kun vähintään kymmenesosa jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii määrätyn asian käsittelemiseksi.

Jos kassan jäsenten lukumäärä on vähentynyt alle työttömyyskassalaissa tarkemmin määritellyn rajan, on kassan ylimääräinen kokous viipymättä kutsuttava päättämään, onko kassan toimintaa jatkettava vai ei, ja mihin toimenpiteisiin näissä tapauksissa on ryhdyttävä.

Jos hallitus ilman laillista syytä kieltäytyy kutsumasta kassan kokousta koolle, on Finanssivalvonnan toimitettava kutsu.

Kokouskutsussa on ilmoitettava käsiteltävät asiat. Muita kuin kokouskutsussa mainittuja asioita ei kokouksessa saa ottaa lopullisesti päätettäväksi.

13 § KASSAN HALLITUS

Kassan hallitukseen kuuluu vähintään viisi ja enintään 16 varsinaista jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä, joiden tulee olla 18 vuotta täyttäneitä. Hallituksen jäsenistä vähintään kahden kolmasosan on oltava kassan jäseniä. Vastuunalainen toimihenkilö tai muu kassan palveluksessa oleva henkilö ei voi toimia hallituksen jäsenenä tai varajäsenenä. Kassan hallituksen jäsenen kelpoisuudesta säädetään tarkemmin työttömyyskassalaissa.

Kassan hallituksen jäsenet ja puheenjohtaja valitaan kassan varsinaisessa kokouksessa neljäksi vuodeksi kerrallaan. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.

Hallituksen toimikausi on valintakokousten välinen aika.

14 § HALLITUKSEN TOIMINTA

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet muista hallituksen jäsenistä on läsnä, paikan päällä tai osallistuu kokoukseen etäyhteydellä.

Hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, jota enemmistö on kannattanut. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla, muissa asioissa voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

Tehtäessä päätöstä varojen sijoittamisesta vaaditaan hallituksessa kahden kolmasosan määräenemmistö.

Hallituksen kokouksessa on pidettävä pöytäkirjaa ja se on tarkastettava viimeistään seuraavassa hallituksen kokouksessa.

15 § HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

Hallituksen tehtävänä on:

  1. huolehtia kassan hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä
  2. huolehtia, että kassalla on sen toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä ja toimiva hallintojärjestelmä
  3. valvoa, että kassan asioita hoidetaan lain, kassan sääntöjen sekä kassan kokouksen päätösten ja sen vahvistamien toimintaohjeiden mukaisesti;
  4. ottaa ja erottaa kassan jäsenet ottaen huomioon, mitä 2 §:ssä ja 17 §:ssä todetaan jäsenhakemuksen vastaanottamisesta, jäseneksi hyväksymisestä ja 4 §:ssä jäsenyydestä erottamisesta;
  5. laatia kassalle sijoitussuunnitelma ja päättää kassan varojen sijoittamisesta tuottavasti ja turvallisesti kassan kokouksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti sekä päättää 21 §: n mukaisten lainojen ottamisesta;
  6. määrätä etuuksien maksamisessa noudatettavista periaatteista;
  7. ottaa ja erottaa kassanjohtaja, päättää hänen työsuhteensa ehdoista ja tarvittaessa valita kassanjohtajan sijainen - hallitus voi myös valtuuttaa hallituksen puheenjohtajan valitsemaan kassanjohtajalle sijaisen
  8. valvoa jäsenrekisterin pitämistä;
  9. hyväksyä jatkuvuussuunnitelma sekä kirjalliset toimintaperiaatteet kassan sisäisestä valvonnasta, riskienhallintajärjestelmästä ja sisäisen tarkastuksen järjestämisestä sekä säännöllisesti vähintään vuosittain arvioida näitä
  10. kutsua koolle kassan kokous ja valmistella kokouksessa käsiteltävät asiat;
  11. antaa kassan kokoukselle kirjallinen lausunto ehdotuksista, jotka tilintarkastaja tai kassan jäsenet tahtovat saattaa kokouksen käsiteltäväksi;
  12. laatia tilinpäätös sisältäen tuloslaskelman ja taseen liitetietoineen ja toimintakertomuksen sekä antaa ne tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen sitä kassan kokousta, jossa kysymys tilinpäätöksen vahvistamisesta on käsiteltävä. Hallituksen on toimintakertomuksessaan tehtävä esitys kassan ylijäämää tai alijäämää koskeviksi toimenpiteiksi;
  13. laatia seuraavalle vuodelle toimintasuunnitelma ja talousarvio;
  14. toimittaa vuosittain sosiaali- ja terveysministeriölle työttömyyskassalain rahoitusosuuksia koskeva hakemus;
  15. tehdä vuosittain esitys Finanssivalonnalle kassan jäsenmaksun suuruudesta;
  16. antaa tarvittaessa valtuuksia kassan nimen kirjoittamiseen;
  17. edustaa kassaa ja käyttää sen puhevaltaa tuomioistuimissa ja muiden viranomaisten luona;
  18. päättää ulkoistamista koskevista toimintaperiaatteista
  19. päättää kaikista muista kassaa koskevista asioista, joiden osalta ei laissa, asetuksissa tai näissä säännöissä ole toisin määrätty sekä
  20. valita työvaliokunta tarvittaessa ja määrätä sen tehtävät.

16 § KASSANJOHTAJAN TEHTÄVÄT

Kassan vastuunalaisena toimihenkilönä on kassanjohtaja, joka hoitaa kassan juoksevaa hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Kassanjohtajalla on oikeus olla läsnä hallituksen kokouksessa sekä käyttää siellä puhevaltaa, jollei hallitus päätä toisin.

Kassanjohtajan kelpoisuudesta säädetään tarkemmin työttömyyskassalaissa.

Kassanjohtajan tehtävänä on:

  1. ohjata ja valvoa etuuksien maksamista sekä muuta työttömyyskassan käytännön toimintaa;
  2. valmistella hallituksen kokouksissa käsiteltävät asiat sekä panna täytäntöön hallituksen päätökset;
  3. vastata kassan toiminnasta ja taloudenhoidosta;
  4. raportoida hallitukselle kassan toimintaan ja talouteen liittyvistä seikoista;
  5. huolehtia kassan sisäisen tarkastuksen ja valvonnan toteuttamisesta;
  6. tehdä tarvittaessa hallituksen sijasta päätös jäseneksi ottamisesta ja erottamisesta 4 §:ssä tarkoitetuissa tilanteissa;
  7. ottaa ja erottaa kassan muut toimihenkilöt sekä päättää heidän tehtävistään ja työsuhteensa ehdoista.
  8. toimittaa muut toimialaan kuuluvat tehtävät, jotka hallitus hänen suoritettavakseen antaa.

17 § KASSAN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Kassan nimen ovat oikeutettuja kirjoittamaan hallituksen puheenjohtaja tai kassanjohtaja tai muu hallituksen siihen valtuuttama henkilö.

Velkasitoumuksiin vaaditaan kuitenkin hallituksen puheenjohtajan ja kassanjohtajan sekä yhden muun hallituksen jäsenen nimet yhdessä.

Kun työttömyyspäivärahapäätös annetaan tietojen käsittelyä käyttäen, voidaan allekirjoitus merkitä koneellisesti.

18 § KOKOUSKUTSUT JA TIEDONANNOT JÄSENILLE

Kokouskutsut sekä muut kassaa koskevat jäsenille tarkoitetut tiedonannot julkaistaan yhdessä tai useammassa jäsenten keskuuteen leviävässä lehdessä tai saatetaan hallituksen määräämällä muulla tavalla jäsenten tiedoksi vähintään kaksi viikkoa ennen asianomaista määräpäivää.

Hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös sekä tilintarkastajien kertomus lausuntoineen pidetään viikon ajan kassan aukioloaikana ennen kassan varsinaista kokousta kassan jäsenten nähtävänä kassan toimistossa.

19 § OSALLISTUMISTAPA HALLINNON KOKOUKSIIN

Kassan kokoukseen saa osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Edellytyksenä menettelyn käyttämiselle on, että osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan selvittää tavallisessa kokouksessa noudatettaviin menettelyihin verrattavalla tavalla. Tällaisesta osallistumismahdollisuudesta, sen käyttämisen edellytyksistä ja menettelystä on mainittava kokouskutsussa.

20 § LAINOJEN OTTAMINEN

Kassan hallituksella on oikeus ottaa tilapäisiä lainoja ainoastaan työttömyyskassan tehtävänä olevien etuuksien suorittamista ja toimitilojen hankkimista varten, milloin sitä varten ei ole varoja käytettävänä.

21 § TILINPÄÄTÖS

Työttömyyskassan tilikautena on kalenterivuosi.

Hallituksen on laadittava kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä tilinpäätös, joka käsittää tuloslaskelman, taseen, liitetiedot ja toimintakertomuksen.

Tilinpäätösasiakirjat on jätettävä tilintarkastajalle tarkastettavaksi vähintään kuukautta ennen kassan kokousta.

Tilintarkastajien on annettava kultakin tilikaudelta kirjallinen tilintarkastuskertomus hallitukselle vähintään kahta viikkoa ennen sitä kokousta, jossa tilinpäätöksen vahvistaminen on päätettävä.

22 § RAHASTOT

Työttömyyskassan rahastona on tasoitusrahasto. Vuotuinen ylijäämä siirretään tasoitusrahastoon.

22 § VAJAUKSEN TÄYTTÄMINEN

Jos tilinpäätös osoittaa vajausta, käytetään sen täyttämiseen tasoitusrahastosta enintään 50 prosenttia.

Ellei vajausta voida täyttää 1 momentissa mainitulla tavalla, vajaus täytetään työttömyyskassalaissa mainitulla tavalla työttömyyskassojen tukikassan varoista ja valtion varoista myönnettävällä lisäosuudella.

V LUKU, ERITYISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

24 § KASSAN VALVONTA

 Kassan valvontaviranomainen on Finanssivalvonta.

25 § KASSAN SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN

Jos työttömyysturvalakia tai -asetusta tai työttömyyskassalakia tai -asetusta muutetaan, kassan hallituksella on oikeus tehdä näihin sääntöihin vastaavat muutokset.

Näiden sääntöjen muuttamiseen muussa kuin 1 momentissa mainitussa tapauksessa, taikka kassan purkamiseen muussa kuin 12 § 2 momentissa mainitussa tapauksessa vaaditaan, että asiasta on tehty päätös kassan kokouksessa vähintään kahden kolmasosan äänten enemmistöllä.

 26 § VAROJEN LUOVUTUS KASSAN PURKAUTUESSA

Jos kassa on päätetty purkaa tai se lakkautetaan, mahdollisten jäljellä olevien varojen osalta noudatetaan, mitä laissa on asiasta säädetty.