Siirry sisältöön
Ajankohtaista

Haluatko hengähdystauon työstä?

Haluatko hetkeksi irti arjesta, vetää henkeä ja lomailla: sovi työnantajasi kanssa vuorotteluvapaasta. Vuorotteluvapaa mahdollistaa pidemmän yhtäjaksoisen vapaan töistä, jolloin herätyskelloa ei tarvita, ja voit tehdä sinulle tärkeitä asioita ilman kelloon katsomista tai ainaista kiirettä.

Vuorotteluvapaan ajalta maksetaan vuorotteluvapaakorvausta. Vuorotteluvapaaseen liittyy kuitenkin työaikasääntöjä, ja sinulla tulee olla tarpeeksi työhistoriaa jäädäksesi vuorotteluvapaalle. Kunhan ehdot täyttyvät, voit alkaa suunnittelemaan vuorotteluvapaata työnantajasi kanssa.

Huomioi, että hallitusohjelmassa on linjattu, että vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Vuorotteluvapaalle on kuitenkin mahdollista jäädä ennen lakimuutoksen voimaantuloa. Älä siis mieti liian pitkään vuorotteluvapaalle jäämistä.

Mitkä ovat vuorotteluvapaan ehdot?

Työaikasi on tullut olla yli 75 prosenttia alan kokoaikatyön työajasta ja työnantajan on tullut suostua vuorotteluvapaaseen. Vuorotteluvapaan kesto on vähintään 100 kalenteripäivää ja enintään 180 kalenteripäivää. Sinulla tulee olla vähintään 20 vuotta työhistoriaa. Työhistoriaan voidaan lukea myös niin sanottuja rinnastettavia aikoja esimerkiksi perhevapaita, kuitenkin maksimissaan viisi vuotta. Työhistorian tarkastaa työttömyyskassa erikseen pyydettäessä.  Työsuhteesi, josta jäät vuorotteluvapaalle, on tullut kestää yhtäjaksoisesti vähintään 13 kuukautta. Kyseiseen aikaan voi sisältyä maksimissaan 30 päivää palkatonta vapaata. Sairauspoissaoloja ei lasketa kyseiseen aikaan.

Vuorotteluvapaalle jääville on yläikäraja. Vuorotteluvapaa on aloitettava vähintään kolme vuotta ennen työntekijän eläkelain mukaisen vanhuuseläkkeen alaikärajan täyttymistä. Yläikäraja ei kuitenkaan koske ennen vuotta 1957 syntyneitä.

Lisäksi työnantajasi tulee palkata sijainen vuorotteluvapaasi ajaksi, ja sinun on tullut tehdä kirjallinen vuorotteluvapaasopimus työnantajasi kanssa.

Miten haen vuorottelukorvausta?

Sovi ensin vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa ja tee vuorottelusopimus. Työhistorian laskemisen olet voinut pyytää jo aikaisemmin kassalta tai viimeistään tässä vaiheessa, jos et ole varma täyttyykö 20 vuoden työhistoria. Lähetä TE-toimistoon tarvittavat liitteet vuorotteluvapaata varten ja pyydä työvoimapoliittinen lausunto työttömyyskassalle.

Lähetä kassalle vuorotteluvapaahakemus ja tarvittavat liitteet kolmen kuukauden sisällä vuorotteluvapaan alkamista. Maksamme vuorottelukorvausta takautuvasti yleensä neljän kalenteriviikon hakurytmissä. Vuorotteluvapaakorvaus on 70 prosenttia täydestä ansiopäivärahastasi ilman lapsikorotusta.

Vuorottelukorvauksen tarkemman ehdot löydä täältä: Vuorotteluvapaa