Siirry sisältöön
Ajankohtaista

Jäätkö työttömäksi kesällä?

Tässä toimintaohjeet, jos jäät työttömäksi, sinut lomautetaan tai työsopimuksessasi on sovittu työnteon keskeytyksestä loman ajaksi.

 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Ilmoituksen voit tehdä TE-toimiston verkkosivujen kautta.

 2. Hanki liitteet työttömyyskorvaushakemusta varten.

  Tarvitset ainakin nämä: työsopimus ja palkkalaskelmat noin kuudelta kuukaudelta eli viimeiseltä 26 työssäoloehdon täyttävältä viikolta ennen työn loppumista. Voit vaihtoehtoisesti pyytää palkkatodistuksen palkkalaskelmien sijaan.

  Jos olet tehnyt töitä tuntipalkalla, pyydä palkanlaskijalta viikkotuntiselvitys, johon merkataan kalenteriviikkokohtaisesti tehdyt työtunnit.

  Lomaraha ja -korvaus sekä mahdolliset palkattomat ajat tulee merkitä todistukseen erikseen.

  Jos olet lomautettu, lähetä kassalle myös lomautusilmoitus ja mahdolliset palkkalaskelmat lomautuksen ajalta.

  Kassassa käytämme mahdollisuuksien mukaan tulorekisterin tietoja, mutta aina kaikkia tarvittavia tietoja ei sieltä löydy.

 3. Lähetä ensimmäinen hakemus työttömyyskassaan aikaisintaan kahdelta täydeltä kalenteriviikolta, jos olet kokonaan työtön eikä sinulle makseta hakujaksolla osa-aikatyön tai keikkatyön palkkoja. Viimeisen haettavan päivän tulee olla sunnuntai tai kuun viimeinen päivä. Päivärahan suuruuden voit käydä arvioimassa päivärahalaskurilla Nettikassassa. 

  Jos sinulle maksetaan hakujaksolla osa-aikatyön tai keikkatyön palkkoja, lähetä hakemus täydeltä kalenterikuukaudelta.

  Nykyään kokoaikatyön lomakorvaukset jaksotetaan. Eli jos sinulle maksetaan lomakorvauksia kokoaikatyöstäsi, tarvitsemme kassalle palkkalaskelman, josta näkyy maksetun lomakorvauksen määrä ennen kuin voimme käsitellä hakemuksen loppuun. Omavastuuaika otetaan lomakorvauksen jaksotuksen jälkeen.

  Kotisivuiltamme näet yleisen käsittelytilanteen. Nettikassasta näet, kun hakemus on saapunut kassalle. Näet myös, kun hakemus on otettu käsittelyyn. Hakemuksia ei voi kiirehtiä. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kun hakemus on otettu käsittelyyn, käsittelijä pyytää mahdolliset puuttuvat liitteet.

  Kun ensimmäinen hakemus on käsitelty, hae päivärahaa joko neljän täyden kalenteriviikon hakujaksossa (ma–su) tai kalenterikuukauden hakujaksossa.

 4. Tarkistathan myös, tarvitseeko hakemukseen lähettää muita mahdollisia liitteitä 

 5. Lisätietoja ja esimerkkejä hakemisestä löytyy täältä

HUOM!  Mitä huolellisemmin täytät hakemuksesi, sitä vähemmän meidän tarvitsee pyytää lisäselvityksiä ja saamme päivärahasi maksuun nopeammin. Tämä korostuu erityisesti kesäaikaan, kun hakemusten määrä lomautusten ja työnteon keskeytysten myötä kasvaa.