flytta till innehållet

Beskattning av förmåner

Inkomstrelaterad dagpenning, alterneringsersättning och rörlighetsunderstöd är förskottsinnehållningspliktig inkomst.

Arbetslöshetskassan får vanligtvis skatteuppgifterna direkt från skattemyndigheten i början av året. De nya skatteuppgifterna träder i kraft i början av februari. Om arbetslöshetskassan inte får elektroniska skatteuppgifter från skattemyndigheten, ber vi dig att skicka ditt skattekort till kassan.

Förskottsinnehållningsprocenten för lön som anges i skattekortet höjs till minst 25 % när inkomstrelaterad dagpenning, alterneringsersättning eller rörlighetsunderstöd betalas ut.

Om du vill kan du beställa ett ändringsskattekort för förmånen från skattemyndigheten. Då sker förskottsinnehållningen av inkomstrelaterad dagpenning i enlighet med skattekortet, utan att skattesatsen höjs.

Det snabbaste sättet att få ett nytt skattekort är via MinSkatt. När du hämtar ett skattekort för förmånen till Super arbetslöshetskassan från MinSkatt, får vi skattekortet elektroniskt på följande vardag. Med andra ord behöver du inte skicka skattekortet till arbetslöshetskassan via Nätkassan eller per post.

Du kan när som helst lämna in ett nytt skattekort. Då ersätter den nya skatteinformationen den gamla från och med den dag som kortet anlände hos kassan.

Skattekort  
Du skickar ett ändringsskattekort för förmånen till arbetslöshetskassan. Skatt innehålls enligt ändringsskattekortet.
Du skickar ett skattekort för lön till arbetslöshetskassan eller skatteinformationen har erhållits elektroniskt. Kassan använder de mottagna skatteuppgifterna. Skatt innehålls dock till minst 25 %.
Du skickar ett ändringsskattekort för lön till kassan. Skatt innehålls enligt ändringsskattekortet, dock minst till 25 %.