flytta till innehållet

Tarkistathan, että lähetät hakemuksen oikealta ajalta ja liität mukaan tarvittavat liitteet. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä nopeammin kassa saa hakemuksesi käsiteltyä.

Ohjeet hakemiseen

Aktuellt

Finlands parlament har beslutat att införa en temporär lagändring som gäller självrisktiden

Parlament har genom en temporär lagändring beslutat att utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning börjar den första arbetslöshetsdagen utan tillämpning av en självrisktid utan ersättning på fem dagar. Lagändringen gäller under tiden 1.1.2022–28.2.2022. Om den första dagen av självrisktiden infaller under tiden 1.1.2022–28.2.2022 börjar utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning utan tillämpning av en självrisktid utan ersättning på fem dagar..

Lagändringen har trätt i kraft retroaktivt 31.01.2022. Om du har en självrisktid vars första dag infaller under tiden 1.1.2022–31.01.2022, kommer ditt beslut att korrigeras och du betalas en tilläggsavgift för självrisktiden. Detta förutsätter inga åtgärder av dig, utan arbetslöshetskassan korrigerar besluten automatiskt.

Det är bra att notera att ändringen inte gäller situationer där självrisktiden har börjat redan i december eller tidigare, även om en del av självrisktiden infaller i januari eller februari. På motsvarande sätt kan utkomstskydd för arbetslösa betalas för självrisktiden också i mars eller därefter, förutsatt att den första självriskdagen har infallit i februari.