Siirry sisältöön

Omavastuuaika

Työssäoloehdon täyttymisen jälkeen asetetaan pääsääntöisesti omavastuuaika. Omavastuuajalta ei makseta päivärahaa. Omavastuuaika vastaa seitsemää työtöntä arkipäivää (vuonna 2023 omavastuuaika on ollut viisi päivää) ja sen tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.  Jos täytät työssäoloehdon tiistaina, ja olet sen jälkeen kokonaan työtön, asetetaan omavastuuaika keskiviikosta seuraavan viikon torstaihin. Omavastuuajan jälkeen voidaan maksaa päivärahaa, ellei päivärahan maksamiselle ole muuta estettä.  Omavastuuaika kertyy ajalta, jolloin sinulla olisi oikeus ansiopäivärahaan. Huomioi, että työnhaun tulee olla voimassa omavastuun ajalla. Omavastuuaikaa voidaan alkaa ottamaan, kun mahdolliset kokoaikatyön lomakorvaukset on ensin jaksotettu.

Pääsääntöisesti omavastuuaika voidaan asettaa enintään kerran vuodessa, kun työssäoloehtosi täyttyy.

Jos teet töitä ja sinulle asetetaan omavastuuaika, määritellään sinulle laskennallisesti seitsemän työttömän päivän omavastuuaika.

Esimerkki: teet 50 % osa-aikatyötä, täyttyy omavastuuaikasi noin kolmen viikon omavastuuajan laskemisen aloittamisesta.

Jos osallistut TE-palveluun omavastuuajan aikana, maksetaan sinulle päivärahaa poikkeuksellisesti myös omavastuuajalta.  

Omavastuuaika 1.1.2024

Omavastuuaika pitenee seitsemään päivään 1.1.2024. Omavastuuaikaa voidaan alkaa ottamaan, kun mahdolliset kokoaikatyön lomakorvaukset on ensin jaksotettu. 

Omavastuuaika vastaa seitsemää työtöntä arkipäivää ja sen tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.

Esimerkki:

Täytät työssäoloehdon maanantaina ja olet sen jälkeen kokonaan työtön, asetetaan omavastuuaika tiistaista seuraavan viikon keskiviikkoon.

Esimerkki:

Teet 50 % osa-aikatyötä, täyttyy omavastuuaikasi n. kolmen viikon päästä omavastuuajan laskemisen aloittamisesta.

Lisätietoa Lakimuutokset 2024